438 dagar
___________________________________________________________________________________________________________________________
Johan Persson Martin Schibbye
438 dagar skrevs 2013 av journalisten Martin Schibbye och journalisten Johan Persson. Boken finns bara av en anledning: allt gick åt helvete. De skulle åka genom Somalia till Etiopien för att undersöka hur jakten på olja påverkar befolkningen. Svenska Carl Bild och svenska företaget Lundin är stora bovar som slipper undan när de skövlar jord och dödar människor. Du får följa med på hela resan, från förberedelser till fångenskap, som en flytande dagbok. I Ogadenregionen, där de skulle undersöka, är jakten på olja brutal då befolkningen ofta drabbas. De ville inte få höra flyktingberättelser utan ville istället ta sig in i Ogaden och se med sina egna ögon. Men det gick inte som planerat och det slutade med att de blev tillfångatagna, efter fem dagar.
Boken har fått väldigt mycket positiv respons. Bland annat har Aftonbladet skrivit att boken är ”rent enastående”. Boken har även blivit nominerad till Augustpriset. Jag kan inte annat än hålla med de positiva rösterna. Detta är faktiskt en riktigt intressant och bra bok. De bästa böckerna är faktiskt de som underhåller och samtidigt informerar. För första gången fick jag en glimt över hur det ser ut i Ogadenregionen. Detta är inte ett ställe som rapporteras om ofta, vilket medfört att konflikten inte är tillräckligt uppmärksammad. Denna konflikt behövs uppmärksammas mer (precis som många andra konflikter). För media är väldigt skeva, tyvärr. De rapporterar bara om de saker som säljer. Alltså slutas det rapporteras om en situation när allmänheten har ”tröttnat” på nyheten. Varje konflikt är bara intressant för media om det säljer. Detta medför att konflikter som står stilla, som i Ogaden, inte rapporteras om alls.
Denna bok har väldigt många aspekter och intressanta frågeställningar. Förutom själva konflikten i Ogaden beskrivs bland annat utrikesjournalisternas villkor och situation, hur situationen är för fångarna i Kality och hur påfrestande situationen är i fångenskap. Du får en väldigt tydlig bild om hur de faktiskt hade det i fängelset, och inget censureras där både diarré och spyor är med. Du får insikt i den fysiska och psykiska misären med diarréer och sjukdomar. De påverkades psykiskt av människorna, instängdheten och av tv-apparaten som sprider högljud propaganda. Du får även träffa andra fångar i fängelset och få en insikt i deras livsöden.
Trots att både Persson och Schibbye lever under hemska förhållanden i fängelset förstår de ändå att de är privilegierade i fängelset. De lever med råttor, spyor, konstanta sjukdomar, hierarkin och fångarna är packade som sillar. Men ändå får de fördelar som de andra fångarna inta har. De får mat, mediciner och vitaminer av svenska ambassaden och de har familjens stöd och hjälp. De andra fångarna har dock inte samma tur. Fångarna får hjälp av familj, men vad händer när familjen inte finns, eller inte har råd?
Det som jag tycker är extra starkt i boken är vänskapen som växer fram mellan Persson och Schibbye. De var tillsammans i 438 dagar under hemska förhållanden, därför är det inte konstigt att vänskapen växer fram. De har varandras rygg under hela boken och stöttar varandra när påfrestningarna blev alldeles för stora. Schibbye och Perssons dynamik är även helt olika, då de är helt olika personer. Martin Schibbye är en skarp men samtidigt romantisk och känslosam. Persson är istället mannen som konstant blir arg och exploderar, det kan bero på korruptionen de möter, eller bara för att hans snus tagit slut. Du ser vännerna förtrycka rädslan över att kanske hamna i fängelset i 11 år. Du får följa hur de förändras och lär sig under bokens gång hur de ska handla.
Det här är en bok som måste läsas av alla. Du får insikt i konflikten och då framförallt hur Carl Bildt och företaget Lundin kan förtrycka och skövla och samtidigt komma undan. Det här är den bästa sorten av böcker, du lär dig samtidigt som du blir underhållen.
Betyg 4 av 5
Om Martin Schibbye & Johan Persson:
Martin Schibbye föddes 1980 och är idag bosatt i Stockholm. Han har en kandidatexamen i statsvetenskap, Magisterexamen i ekonomisk historia och har gått journalistutbildningen på JMK.
Han har varit och rapporterat i bland annat Nepal, Thailand, Algeriet, Filippinerna, Förenade Arabemiraten, Kuba, Venezuela, Syrien, Libanon, Palestina och Vietnam m.fl. Han har rapporterat för framstående tidningar, bland annat The Times, Svenska Dagbladet och Amnesty Press m.fl.
Schibbye är en av grundarna till Bland Spot Project som är en medborgarfinansierad digital plattform för utrikesjournalistik.
Johan Persson är född 1982 och är en fotograf och journalist. Efter sin examen har han varit en frilansfotograf.
Tillsammans har Schibbye och Persson skapat en ideell förening som heter Kalityfonden. Den ger stöd till reportrar och fotografer som fängslats och förföljts p.g.a. sitt yrkesutövande.
Du kan köpa boken på:
Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.
SvaraRaderaGreat article!! Thanks for sharing it and thanks for share this information about both. Good job.Keep it up.
SvaraRaderaAmazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!
SvaraRadera