söndag 9 augusti 2015

Recension av 1984 - George Orwell

1984 
_______________________________________________________________________________________________________________________
George Orwell
Det är dags för en recension av en av klassikerna, 1984 av George Orwell.  Boken skrevs 1949 och var en slags profetia från George Orwells sida om hur världen skulle se ut 1984. Enligt Orwell skulle samhället med dess invånare vara under extrem kontroll. Du får följa den 39-åriga huvudpersonen Winston Smith. Han bor i Oceanien som är i ständigt krig och samtidigt kontrollerar befolkningen med hjärnhand. Befolkningen övervakas överallt, till och med i sina egna hem av tv-skärmarna. Invånarna styrs av hjärnkontroll som redan börjar när de är små. ”Partiet” styr staten och invånarna är konstant underordnade denna stat. Winston jobbar inom Sanningsministeriet och tar hand om Partiets propaganda. Han ändrar dokument och historien så att Partiet konstant har rätt och vet allt. Det föds dock en tanke hos Winston, uppror. Han vill stoppa Storebror men är samtidigt rädd för sina egna tankar. 
Här kanske du som läsare påstår att boken inte är så aktuell eftersom 1984 har passerat med stor marginal. Men detta stämmer dock inte eftersom boken är extremt aktuell, och troligtvis alltid kommer vara. Sättet staten kontrollerade invånarna i boken kan även återses i historien, efter att boken publicerades. Det är bara att se hur Sovjetunionen kontrollerade Östtyskland efter andra världskriget. Winston var konstant övervakad, på jobbet, på gatan och till och med i sitt egna hem. Exakt detta hände även i Östtyskland under åren 1949 till 1990. Dock var det inte lika extremt i början i Östtyskland, eftersom upptrappningen av kontrollen skedde stegvis. Men precis som Winston kontrollerades skedde precis i Östtyskland. Människor övervakades på gatan och DDR satte mikrofoner överallt (finns till och med en hittad mikrofon som fanns i en stubbe). DDR var även i befolkningens hem. De gick in i hemmen under dagen och satte upp mikrofoner och avlyssnade allt som sades innanför dörrarna. Det skedde extremt mycket gripanden, precis som i boken. Jag har själv varit i Tyskland och varit i DDR:s högkvarter och varit på museum. Detta ämne är så extremt intressant, rekommenderar att ni läser om det. Så boken är väldigt aktuell och går att koppla till verkligheten. 
Även i Sverige kan vi hitta likheter. Alla har haft åsikter om kameror på offentliga platser. FRA-lagen går även att koppla till ämnet. Även diktaturer som finns idag har obehagligt många likheter med samhället i boken. Det är detta som gör boken så obehaglig. Den är så träffande och beskriver faktiskt verkligheten på ett gripande och obehaglig sätt. Det är precis detta som Orwell vill att vi ska se och applicera på verkligheten. Han menar att samhällets övervakning kan inte gå överstyr och se människor som boskap som behövs styras. 
Dock anser jag att boken var lite långrandig. När jag läste den väntade jag på att det skulle hända något intressant större delen av boken. Det var även väldigt mycket beskrivningar av bland annat språket som talas i Winstons värld. Denna delen av boken var så oerhört långtråkig att jag övervägde att sluta läsa. Dock fanns det väldigt mycket delar av boken som var väldigt intressanta. Jag gillar att författaren beskriver Winstons känslor och tankar så mycket. Jag tycker även att det är uppfriskande när huvudpersonerna är lite annorlunda. För Winston är inte någon sympatisk eller älskvärd karaktär, vilket många har klagat över. Jag tycker dock att detta är det intressanta. För det blir värdigt tråkigt att alltid läsa böcker när en älskar huvudkaraktären, känns lite ovanligt att läsa en bok där huvudkaraktären inte är någon en gillar. 
Även fast jag tyckte att boken var ganska långtråkig och ganska dryg får den ändå ett ganska bra betyg. För det är så intressant att se hur befolkningen kontrolleras och hur ”Partiet” har kontroll över ALLT. Betyget dras även upp eftersom den skrämmer dig. Jag kan även säga att slutet drar upp boken något oerhört. Så om du läser boken och funderar på att lägga av med den, vänta och läs slutet. För det absolut överlägset bästa med boken var just slutet, helt underbart!

Betyg 3 av 5

Om George Orwell: 
George Orwells riktiga namn är Eric Arthur Blair, då Orwell är ett pseudonym. Han föddes 1903 och dog 1950. 
Hans verk har präglats av den sociala orättvisorna i samhället, hans motstånd till totalitarismen och hans åsikter om socialistisk demokrati. 
Orwell skrev poesi, litteraturkritik, skönlitteratur och arbetade som journalist. 

Orwell anpassade sig aldrig till politiska åsikter för att passa in. När han publicerade Djurfarmen 1943 var den väldigt kontroversiell. Det var en bok som kritiserade just stater som Sovjetunionen. Under denna tiden var även Sovjet mer accepterade i England. Detta medförde att hans åsikter var en aning obekväma och impopulära. 

1 kommentar:

  1. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    SvaraRadera