onsdag 17 juni 2015

Författarporträtt: "Lars Kepler"

Författarporträtt  
______________________________________________________________________________________________________________________
 ”Lars Kepler”

Här kommer ett porträtt av författaren ”Lars Kepler” som skrivit kriminalromanerna Hypnotisören (2009), Paganinikontraktet (2010), Eldvittnet (2011), Sandmannen (2012) och Stalker (2014). Alla böcker är i samma serie om polisen Joona Linna. Jag har själv läst tre av deras fem böcker och tycker de är väldigt bra. 
Alexander och Alexandra är äkta makar och båda duktiga författare innan de började skriva Kepler-böckerna tillsammans. De bor i Stockholm tillsammans med sina tre döttrar. Kepler-böckerna har blivit väldigt framgångsrika och rättigheterna till böckerna är sålda till 38 länder. De beskriver berättar själva om sina böcker att det är skrämmande: ”Vi skriver om det som får våra hjärtan att slå, vi blir ofta rädda själva. Jag har alltid mardrömmar någon gång under skrivprocessen”.
Jag skriver citattecken runt Lars Kepler eftersom det faktiskt är en författarpseudonym. Det finns alltså ingen person som heter Lars Kepler, utan det är Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril som är författarna bakom böckerna. De valde namnet Lars Kepler med stor omsorg. Förnamnet Lars är en hyllning till deckarförfattaren Stieg Larsson. Från vetenskapsmannen Johannes Kepler lånade de efternamnet för att skapa sin pseudonym. Han var verksam under 1500- och 1600-talet och gjorde endel upptäckter inom Astronomi. Tanken bakom Lars Kepler var att han skulle förbli anonym. Men författaren fick stor framgång och media var väldigt villiga till att avslöja författaren. Jag tror att alla kommer ihåg den stora uppståndelsen som uppstod när Hypnotisören kom ut under pseudonymen Lars Kepler. Alla spekulerade om vem författaren/författarna var bakom denna populära bok. Brittiska medier trodde att det var den kända författaren Henning Mankell. Aftonbladet var den som senare avslöjade att det var Alexandra och Alexandra som var de riktiga författarna. Författarna ville ge ut böcker under en pseudonym eftersom de ville skriva böckerna utan begränsningar. De ville att Lars Kepler skulle stå på egna ben och inte dömmas av förutfattade meningar och därmed förhindra att han hamnar i något fack på förhand. 


Priser och utmärkelser & framgångar: 

Årets författare 2010 från SKTF (Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund 
Pocketpriset Platina  2010 från Svenska Förläggareföreningen 
Alla deras böcker har legat etta på bästsäljarlistorna 
Stalker som gavs ut i oktober lyckades bli årets mest sålda bok 2014 i alla kategorier 
En av Euorpas mest lästa författare 2010 

Sandmannen första plats på topplistan i nio länder 


Du kan köpa deras böcker på:
Hypnotisören:            
Adlibris: Pocket                              Bokus: Pocket                          CDON: Pocket

Paganinikontraktet:
Adlibris: Pocket                               Bokus: Pocket                            CDON: Pocket

Eldvittnet:
Adlibris: Pocket                               Bokus: Pocket                            CDON: Pocket

Sandmannen:
Adlibris: Pocket                               Bokus: Pocket                            CDON: Pocket

Stalker:
Adlibris: Pocket                               Bokus: Pocket                            CDON: Pocket

1 kommentar:

  1. Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

    SvaraRadera