lördag 30 maj 2015

Recension av The Beach - Alex Garland

The Beach 
____________________________________________________________________________________________________________________________
Alex Garland 


Filmatiseringen av The Beach
The Beach skrevs 1996 av Alex Garland. Det är en äventyrsroman men har även skapat det nya temat ”backpacking fiction”. Den filmatiserades även år 2000 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Filmen gör dock inte boken rättvisa och därmed rekommenderar jag er att inte se den först. Har du sett filmen först, oroa dig inte! Filmen och boken skiljer sig väldigt mycket åt. Dock rekommenderar jag er att  läsa boken på engelska. Det är mycket slang och 
 uttryck som behövs läsa på engelska för att förstå. Svenska översättningen tar inte med de intressanta och roliga formuleringarna. Har du god engelska, välj den engelska utgåvan.

Ryktet om en mytonspunngen strand som inte överexploaterats av turister, florerar bland ”backpackers” (ryggsäcksfolk) i Thailand. Dessa resande ungdomar söker den konstanta kicken och den perfekta stranden. Richard är en adrenalinsökare, detta är äventyret han har letat efter. När hans granne på hotellet tar livet av sig, lämnar han efter sig en karta till Richard till just denna mytomspunna strand. Tillsammans med två andra ungdomar tar dig sig över till stranden. Stranden är ett litet mikrosamhälle med ledaren Sal. Richard trivs i början i detta Utopia men denna vackra värld förvandlas till en värld med mörka moln. 

Boken visar i första hand hur barbariska civiliserade människor kan vara när de hamnar i en viss situation. Det socialpsykologiska perspektivet kan återses i boken. Perspektivet handlar om att människors tankar och handlingar avgörs beroende på närvaron av ”de andra”. I början av boken kan en se Richard som en normal kille. Innan han fann ön beskrev Richard ”det var sista tidpunkten som jag kunde sätta fingret på och tänka: Här var jag mig själv. Normal.”. När han senare kommer till stranden förändras han i takt med sidorna. Denna förändring var det jag gillade mest i boken. Du får följa den udda Richard som skrämmer dig mer och mer.

Den vackra stranden förändras samtidigt i takt med Richards förändring. Den vackra världen förändras till något obehagligt men samtidigt intressant. Stranden blir mer och mer hotfull när rädslan om att hemligheten om stranden kanske kan komma ut. Idealen förändras på stranden och moraliska och etiska gränser korsas helt utan att invånarna blinkar. Även Richard tillhör denna stora blobb som inte ifrågasätter de nya oetiska gränserna. 

Detta är samtidigt en samhällskritik från Garlands sida. Hur människor förändras till monster i vissa situationer. Genom historien har vi kunnat se liknande fenomen som beskrivs i denna boken, när normala människor förändras till monster i vissa situationer. Den mest självklara historiska händelsen är självfallet förintelsen och andra världskriget. Detta är ett tydligt exempel på när gruppen förändrar människor, så de genomför hemska handlingar. Detta har diskuterats mycket genom historien, men det var helt vanliga människor (precis som Richard i boken) som genomförde förintelsen. Det var grannen, bagaren, läraren eller vännen som mördade judar. I boken ”Helt vanliga män” av Christopher R. Browning* beskriver Reservpolisbataljon 101 som inte bestod av yrkessoldater utan helt vanliga män. Dessa män avrättade 38.000 judar. Männen såg detta som ett rutinmässigt arbete och hade scheman, när de skulle mörda judarna. Alla tror att de hade handlat annorlunda i en liknande situation, men sanningen är att många inte gör det. Det är bara att se på Standfordexperimentet som Zimbardo genomförde (https://www.youtube.com/watch?v=sZwfNs1pqG0). Ni har säkert hört om detta tidigare, har ni inte det - se videon. 

* Rekommenderar verkligen att ni läser denna bok. Beskriver hur männen mördade för banala skäl, exempelvis grupptryck och karriären. Grundbulten i boken är: hur skulle du agerat i en liknande situation? För de flesta följer grupptrycket och hade genomfört samma handlingar. 

Jag tycker boken är skrämmande intressant. Har du även sett Stanfordexperimentet och läst det jag skrivit om ”Helt vanliga män” så kommer du se boken på ett helt annat sätt. Dock behöver du självfallet inte ha förkunskap när du läser boken. Du kommer ändå märka grupptrycket och förstå det jag tycker är så bra i boken. Läste färdigt hela boken på bara 2 dagar, bara för att den var så bra.



Betyg 5 av 5

Alex Garland
Om Alex Garland: 

Han föddes 1970 och var därmed bara 26 år när han skrev denna berömda roman. Han föddes i London, England. 1992 tog han sin examen från University of Manchester. Efter denna bok har han även skrivit böckerna The Tesseract och The Coma.










Du kan köpa boken på: 

1 kommentar:

  1. Bra recension. Jag har inte läst boken men sett filmen. I filmen så är Richard berättaren och han tycks, åtminstone i efterhand, bära på en del självinsikt om hur vissa saker och händelser förändrar honom och de andra personerna i lägret. Människorna i lägret förändras ju jämfört med hur de agerat i en annan, mer normal och civiliserad situation. I filmen så tycks dock mycket av det som görs - eller inte görs - försvaras med att öns hemlighet och det lyckliga tillståndet där behöver upprätthållas. Jag såg nyligen om filmen och började fundera på att läsa boken också. Antagligen på engelska, eftersom det är på tiden att jag läser en bok på engelska igen. Det var länge sen jag läste en bok på engelska.

    SvaraRadera