fredag 29 maj 2015

Recension av Niceville - Kathryn Stockett

Niceville 
                                                                                                                                                                        
Kathryn Stockett

Handling
Niceville är skriven 2009 av Kathryn Stockett. Boken är en historisk roman som utspelar sig i 60-talets Södern. Du får följa den förre detta socitetskvinnan Skeeter som för första gången ser orättvisorna i Södern när hon återvänder från universitetsstudier. Skeeter har stora författardrömmar och brinner för skrivandet.  Skeeters ambition av att skriva medför att hon kommer i kontakt med två svarta hemhjälper, Aibileen och Minny. Tillsammans bestämmer sig Skeeter, Aibileen och Minny för att skriva en bok om svarta hemhjälpers utsatta situation. Förnedringen, diskrimineringen och hatet som fanns mot svarta på 60-talet beskrivs ur svarta hemhjälpers synvinkel. Deras drömmar, förhoppningar och tro är även en stor del av boken.

Karaktärer
Skeeter är en kvinna som går sin egna väg. Hon bryter mot samtidens stereotypiska bild av kvinnan när hon väljer karriären före äktenskapet. Jämnåriga kvinnor valde att hoppa av sina studier för att gifta sig, Skeeter valde istället sin utbildning. Hennes val att vara singel ifrågasätts dock konstant av både vänner och mamma.
Aibileen är en väderbiten kvinna som är van vid att ta hand om vita kvinnors barn. Dessa föräldrar är öppet fyllda med rasism och fördomar. Aibileen älskar dock att ta hand om dessa föräldrars barn eftersom de är ett tomt blad. Barnen förstår inte de vuxnas rasism och är färgblinda. Försöken att varje gång lära barnen om lika värde mellan svarta och vita, misslyckas med varje barn hon tar hand om. Hon ser till sin förtvivlan barnen förändras och bli exakt som sina föräldrar. 
Minny är en (utåt sett) stark kvinna med lika starka åsikter. Hon har väldigt svårt att hålla inne sina åsikter, vilket har gjort att hon hamnat i knipa. För under 60-talet i Mississippi kunde inte svarta kvinnor ha starka åsikter, så som vita har. I boken hörs konstant de vita arbetsledarnas åsikter (oftast rasistiska dessutom). Har dock en svart kvinna starka åsikter anses hon ”uppkäftig” och ”svår”. Det är just detta som karaktären Minny har problem med i boken. Hon har väldigt svårt att ”vara hur en hemhjälp bör vara”. Under bokens gång hörs hennes mammas ord: ”Om du sätter dig upp mot en vit kvinna på morgonen så åker du ut på gatan på eftermiddagen”.

Egna tankar 
 Boken beskriver detta med en träffsäkerhet. För livet är inte aldrig svart eller vitt. Livet kantas av både olycka och lycka. Som läsare blandas du med sorg och lycka. Du upplever en förvåning när dessa kvinnor utsätts för extrem rasism och förtryck, samtidigt som de har en glimt i ögat. 
Boken berättas från alla tre kvinnors synvinkel. Du får följa den vita Skeeter, den godhjärtade Aibileen och den argsinte Minny. Detta medför att boken blir mer levande och ger olika personers perspektiv på rasismen och Södern. 
Handlingen kretsar runt staden Jackson i delstaten Mississippi. Valet av handlingens huvudplats är självklar eftersom Mississippi var en av de delstater med hårdast raslagar i USA. Medborgarrättsrörelsen kamp var även stor och viktig just i denna delstat. Sextiotalet i Mississippi var en blodig och hemsk tid att leva i för svarta. Mord och misshandel på svarta skedde under detta årtionde. Uppdelningen syns tydligt mellan svarta och vita i boken ”Niceville”. De bodde i helt olika stadsdelar, helt olika jobb och levde helt olika liv. De som var påväg att korsa gränsen mellan svarta och vita tvingades snabbt tillbaka, med alla medel som krävdes. Rasismen var en vardag och var i alla vrår. Kvinnorna i boken är hårdhudade mot denna rasism och ser det som sin vardag, trots att de blir illa berörda varje gång. 
Trots att boken tar upp en sådan tung och hemsk tid sker det även positiva händelser. Rasistiska och hemska situationer som kvinnorna upplever chockar dig som läsare. Men precis som livet i verkligheten, har även kvinnorna i boken glädjemoment. Du får se kvinnornas drömmar och möjligheter samtidigt som du ser kvinnornas begränsningar och förtryck. Du blir arg och förtvivlad när du läser om bokens antagonister samtidigt som du skattar åt kvinnoras upptåg. 
Men är denna historiska roman aktuell idag? Ja. För trots att rasismen har blivit mindre mot svarta i USA (och Europa) är det fortfarande inte bra. Svarta kan idag, jämförelsevis med sextiotalet, åka buss tillsammans med vita och äta mat i restauranger med vita. Trots detta blir fortfarande svarta hårdare dömda för brott, exkluderade från jobb, stoppade av polisen, exkluderade från bostäder, illa bemöta - endast på grund av deras ras. I boken beskrivs det att svarta och vita bor i olika stadsdelar, detta syns även idag. Segregationen mellan svarta och vita finns fortfarande kvar. Vi lever idag på 2000-talet men trots detta har vi inte kommit tillräckligt långt gällande lika värde. Därför är denna bok aktuell! Du får följa hur en utsatt grupp levde under 60-talet. Denna rasismen som fanns då är dock inte borta efter 55 år, den lever och frodas. Du får insikt och reflektion (förhoppningsvis) över utsattheten, glöm dock inte att den fortfarande finns kvar.

Kritik
Dock måste det föras fram att boken har fått endel kritik. Kritiken anser att bokens författare generaliserar afroamerikaner. Även anser kritikerna att Stockett inte tar med kvinnors utsatta situation när det gäller sexuella övergrepp. Det finns en liten del av boken (någon/några sidor) som tar upp ämnet. Dock hade självklart författaren kunnat ta med detta ämne mer eftersom det var vanligt förekommande.

Betyg 4 av 5
Kathryn Stockett

Om Kathryn Stockett: 
Stockett föddes 1969 och växte upp i Jackson Mississippi, där även boken utspelar sig. Hon tog en examen vid University of Alabama och flyttade efter sina studier till New York. En tidskrift var hennes arbetsplats och hon bodde i New York i 16 år. 
Det tog henne fem år att färdigställa romanen. Hon fick sin bok avvisad av 60 literära agenter innan den blev publicerad. Boken finns i 42 olika språk och vid augusti 2012 hade boken sålt i tio miljoner exemplar. 
Kathryn Stockett har blivit stämd av sin brors före detta hembiträde, Abilene Cooper (märk att Abilene påminner om en av huvudpersonernas Aibileens namn). Cooper anser att Stockett snodde hennes livsöde när hon skrev boken. Detta lades dock ner senare av en domare. Stockett förnekar detta. 
Du kan köpa boken på: 
Adlibris: Pocket / E-bok 
Bokus: Pocket / E-bok 
CDON: Pocket / Ljudbok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar